ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمایه‌گذاری 1000 میلیارد دلاری آمریکا؛ رویافروشی به مردم در بستر اقتصاد کلان | چطور چرتکه انداخته‌اید؟ ایالات متحده آمریکا

سرمایه‌گذاری 1000 میلیارد دلاری آمریکا؛ رویافروشی به مردم در بستر اقتصاد کلان | چطور چرتکه انداخته‌اید؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - پس از شروع مذاکرات هسته‌ای بین ایران و آمریکا، ادعای عجیبی دهان به دهان چرخید و آن اینکه ایران به دنبال توافقی است که بر مبنای آن آمریکایی‌ها ظرف 20 سال هزار میلیارد دلار در ایران سرمایه‌گذاری کنند. به عبارت دیگر مطابق این ادعا آمریکا باید سالانه 50 میلیارد دلار در ایران سرمایه‌گذاری کند.
به گزارش شرق، این ادعا را اولین بار علی ماجدی، دیپلمات ایرانی مطرح کرد و گفت که مذاکرات بین امیرسعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل و ایلان ماسک، کارآفرین برجسته آمریکایی، باعث شده آمریکا برای هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری به ایران بیاید.
این موضوع در فضای رسانه‌ای و میان افکار عمومی بازتاب گسترده‌ای داشت. درست شبیه همان زمانی که ماجرای سرمایه‌گذاری 400 میلیارد دلاری چین در کشورمان مطرح شد.
سال 1398 بود که گفته شد براساس تفاهم امضاشده میان ایران و چین، قرار است چینی‌ها بالغ بر 400 میلیارد دلار در بخش‌های اقتصادی ایران سرمایه‌گذاری کنند؛ 280 میلیارد دلار برای توسعه بخش‌های نفت، گاز و پتروشیمی و 120 میلیارد دلار دیگر هم برای به‌روزرسانی زیرساخت‌های حمل‌ونقل و تولید. اما پس از آن نه‌تنها هیچ خبری از سرمایه‌گذاری چینی‌ها در ایران نشد، بلکه در مقاطعی میزان سرمایه‌گذاری چین در ایران کمتر از سرمایه‌گذاری افغانستان در ایران شد.
در سال 1401 نیز هم‌زمان با سفر ابراهیم رئیسی به پکن، احمد اسدزاده، معاون وقت امور بین‌الملل وزارت نفت، در یک مصاحبه تلویزیونی گفت ایران پیشنهادی برای 40 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری چین در زنجیره صنعت نفت ایران آماده کرده و آن را به مقام‌های چینی تحویل داده است.
البته سال قبل از آن هم در جریان سفر امیرعبداللهیان، وزیر وقت امور خارجه ایران به پکن، یک پیشنهاد صد میلیارد دلاری برای افزایش سطح همکاری دو کشور در بخش صنعت و اقتصاد ویژه انرژی به چین ارائه کرد. با این حال خبر روشنی درباره سرنوشت هیچ‌کدام از این پیشنهاد‌ها منتشر نشد.
شرکت‌های چینی آخرین بار در زمان ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد، حضور فعالی در صنعت انرژی ایران داشتند که آن پروژه‌ها هم با تأخیر روبه‌رو شد و این تأخیر به‌ویژه در میادین مشترک باعث بروز خسارت میلیارد دلاری به اقتصاد ایران شد.
ادعا‌های عجیب درباره جذب سرمایه خارجی به همین‌جا هم ختم نمی‌شود؛ سرمایه‌گذاری روسیه هم بار‌ها محل این دسته از شایعه‌ها بوده است. دو سال پیش با سفر ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، به تهران، شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه تفاهم‌نامه‌ای امضا کردند که ارزش آن 40 میلیارد دلار اعلام شد و دولت سیزدهم تبلیغات پرسروصدایی برای این ماجرا راه انداخت. اما گازپروم که در دو سال اخیر زیان‌های هنگفت مالی متحمل شده، در گزارش‌های مالی خود هرگز اشاره‌ای به فعالیت یا سرمایه‌گذاری در ایران نداشت.
در نهایت اینکه منابع مختلف اعلام کردند بیشترین حجم سرمایه‌گذاری در ایران توسط افغانستانی‌ها انجام شده است و آن هم در حد و اندازه این اعداد بزرگ نیست و در نهایت حدود دو تا سه میلیارد دلار است.
2 شرط اصلی سرمایه‌گذاری برای کشور‌ها در همین راستا گفت‌وگویی با فریال مستوفی، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی ایران داشته است تا امکان‌پذیری سرمایه‌گذاری‌های کلانی را که گه‌گاه و به شکل ناگهانی در ایران خبرساز می‌شود، بررسی کنیم.
او پیش از هر چیز تأکید می‌کند سرمایه‌گذاری منجر به افزایش ظرفیت تولید، ایجاد اشتغال، تحریک نوآوری و در نهایت رشد تولید می‌شود. در نتیجه، افزایش درآمد نیز به دنبال خواهد داشت؛ بنابراین کشوری که به دنبال توسعه اقتصادی پایدار است، باید سرمایه‌گذاری را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهد.
مستوفی درباره لزوم جذب سرمایه خارجی نیز توضیح می‌دهد: سرمایه‌گذاری خارجی نه‌تنها منابع مالی را تأمین می‌کند، بلکه موجب انتقال فناوری، دانش و مدیریت نیز می‌شود که این موارد به افزایش بهره‌وری و رقابت‌پذیری منجر خواهد شد؛ بنابراین نگاه ما به مقوله سرمایه‌گذاری نباید صرفا از منظر تأمین مالی باشد، بلکه باید فراتر رفت و از این فرصت برای توسعه فناوری، ارتقای رقابت‌پذیری، به‌روزرسانی نظام مدیریتی و سایر مزایا استفاده کرد.
به گفته او در حال حاضر، بین کشور‌های مختلف رقابتی جدی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی وجود دارد؛ حتی کشور‌هایی که با مشکل تأمین مالی مواجه نیستند نیز در این رقابت حضور دارند، به همان دلایلی که پیش‌تر ذکر شد؛ بنابراین برای جذب سرمایه‌گذاری، ضروری است که بستر‌های لازم برای سرمایه‌گذاران در کشور فراهم شود.
مستوفی می‌افزاید: «چنانچه کشوری دچار ریسک بالا، مشکلات ساختاری یا زیرساخت‌های ناکافی باشد، طبعا سرمایه‌گذار تمایلی به حضور در آن کشور نخواهد داشت. پس لازم است زمینه‌های مناسب برای جذب سرمایه ایجاد شود.
این بستر‌ها به دو بخش تقسیم می‌شوند:
1. زیرساخت‌های فیزیکی یا سخت‌افزاری 
2. زیرساخت‌های نرم‌افزاری
رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی ادامه می‌دهد: «برای مثال فردی که قصد دارد در یک کشور سرمایه‌گذاری کند، نیاز دارد تا سیستم حمل‌ونقل آن کشور کارآمد باشد تا بتواند کالا‌های خود را از کارخانه به محل فروش یا به بنادر و سایر مسیر‌های صادراتی منتقل کند. چنانچه کشوری فاقد خطوط ریلی، شبکه هوایی یا جاده‌ای مناسب باشد، هرچقدر هم تولید صورت گیرد، امکان جابه‌جایی کالا فراهم نخواهد بود. واضح است که سرمایه‌گذار برای ایجاد این زیرساخت‌ها ورود نخواهد کرد، چرا که دیگر توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
در مثالی دیگر، اگر منطقه‌ای که قرار است سرمایه‌گذاری در آن صورت گیرد فاقد برق باشد، نمی‌توان انتظار داشت سرمایه‌گذار اقدام به ساخت نیروگاه کند تا خودش برق تولید کند. بنابراین، فراهم‌بودن زیرساخت‌هایی همچون برق، آب، جاده و... از ضروریات اولیه است».
طبق اظهارات او دسته دوم زیرساخت‌ها نیز همان زیرساخت‌های نرم هستند که شامل قوانین، مقررات، شفافیت، کاهش ریسک‌های سیاسی و دیگر مسائل مشابه می‌شوند.
جذب هزار میلیارد دلار سرمایه فقط یک رؤیاست مستوفی با بیان اینکه در نتیجه کشوری که خواهان جذب سرمایه‌گذاری است باید در هر دو حوزه (هم زیرساخت‌های نرم و هم سخت) سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی مناسبی انجام دهد، عنوان می‌کند که متأسفانه در حال حاضر کشور ما در جایگاهی قرار گرفته که بیشتر به دنبال عنوان‌کردن اعداد بزرگ و غیرواقع‌بینانه است.
او می‌گوید: «در حالی اکنون صحبت از هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری می‌شود که حتی یک میلیارد دلار نیز برای ما رقم بزرگی به‌شمار می‌رود، چه برسد به هزار میلیارد. اگر نگاهی به کشور‌های پیشرفته و موفق در جذب سرمایه‌گذاری بیندازیم، می‌بینیم آنها با وجود زیرساخت‌های قوی، هنوز نتوانسته‌اند به چنین ارقامی دست پیدا کنند. حال آنکه کشور ما نه زیرساخت نرم دارد، نه زیرساخت سخت، اما صحبت از چنین اعدادی می‌شود».
مستوفی تأکید می‌کند: «صحبت از هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری از سوی آمریکا، چیزی جز رؤیا و خیال‌پردازی نیست» و این دقیقا مشابه همان ماجرای 400 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری از سوی چین است که چقدر در مورد آن موضوع بحث شد، در حالی که بار‌ها تأکید کردیم چنین چیزی صحت ندارد و چین حاضر به سرمایه‌گذاری 400 میلیارد دلاری در ایران نیست، چراکه زیرساخت‌های لازم برای چنین سرمایه‌گذاری‌ای فراهم نیست.
به گفته مستوفی، پس از آن صحبت‌ها درباره 40 پروژه‌ای که مطرح شده بود، هیچ‌کس نشنید که چین حتی یک دلار در آن پروژه‌ها سرمایه‌گذاری کرده باشد.
رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی همچنین توضیح می‌دهد که حتی کشور‌هایی مانند چین و آمریکا، با وجود برخورداری از زیرساخت‌های پیشرفته و عظیم، در بهترین و بالاترین سال‌هایی که موفق به جذب سرمایه‌گذاری شده‌اند، هرگز به ارقامی در حد هزار میلیارد دلار نرسیده‌اند.
او می‌گوید: «چند سال پیش و پس از امضای برجام، مؤسسه مک‌کینزی مطالعه‌ای انجام داد که طی آن اعلام شد ایران کشوری با فرصت‌هایی معادل یک تریلیون دلار است؛ یعنی ما پتانسیل فرصت یک تریلیون دلاری داریم. اما این به معنای آن نیست که هم‌اکنون این سرمایه وارد کشور خواهد شد، بلکه باید شرایط و زیرساخت‌ها آماده شود تا چنین فرصتی بالفعل شود. در حال حاضر، کشور با مسائل متعددی مواجه است از جمله تحریم‌ها، نبود امکان نقل‌وانتقال پول، ریسک‌های سیاسی، موضوعات مربوط به FATF و... با این وضعیت، ناگهان سراغ طرح ارقام میلیارد دلاری رفته‌ایم. در چنین شرایطی، بهتر است به جای پرداختن به این اعداد نجومی، به شکل واقع‌بینانه‌تری به موضوع بنگریم».

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1408649/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتلتیک بلیبائو 2-0 رنجرز؛ شیرهای باسکی اتوبوس دفاعی گلاسکو را پنجره کردند

آینتراخت فرانکفورت (1) 0-1 (2) تاتنهام؛ صعود شیرین آنژ و رفقا در خاک آلمان

انفجار در سایت آزمایش موشکی آمریکا

حضور‌ 8 المپین و مدال آور جهانی در رقابت‌های انتخابی کشتی فرنگی آمریکا

تیراندازی در دانشگاه فلوریدا آمریکا/ 5 نفر کشته شدند

دیدار نخست وزیر عراق با الجولانی

مردم کره جنوبی و ژاپن در سال 2024 یوتیوب را به نتفلیکس ترجیح دادند

داور سابق فوتبال آلمان: گل اول اینتر به بایرن مونیخ باید مردود اعلام می‌شد

خشم چینی‌ها از بی‌احترامی به درگذشت بوپندزا!

ادعا‌ها و اظهارات تازه ترامپ درباره ایران

حمله هوایی آمریکا به یمن

اوکراین، طرح صلح نماینده آمریکا را روایت روسیه خواند

رایزنی تلفنی وزرای خارجه آمریکا و روسیه

واکاوی آخرین موضع ترامپ درباره مذاکرات ایران؛ آمریکا به دنبال برچیدن «صنعت» هسته‌ای ایران نیست

ترامپ: من می‌خواهم ایران در آرامش باشد | من مردم ایران را می‌شناسم، آنها فوق‌العاده باهوش و موفق هستند

سه دلیل نارضایتی نتانیاهو از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان

7 عاملی که می‌تواند باعث شکست مذاکرات ایران و آمریکا شود/ اهداف واگرا و خواسته‌های غیر قابل مذاکره

سازمان ملل: مذاکرات ایران و آمریکا را از نزدیک دنبال می‌کنیم/ امیدواریم به نتایج مثبت منجر شود

بیانیه وزارت امور خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا

رمزگشایی از سفر وزیر دفاع عربستان به تهران در آستانه مذاکرات

نیویورک تایمز: حمله اسرائیل به ایران با مخالفت ترامپ لغو شد

ترکیه و آرایش ژئوپلتیکی جدید در نظم چند قطبی/ خیز آنکارا برای دور زدن اروپا

حمله مجدد آمریکا به یمن

ترامپ: ایران خواهان گفت‌و‌گو است

پشت پرده سفر وزیر خارجه عربستان به ایران چه بود؟

تحریم های جدید آمریکا علیه یمن

نیمه‌نهایی جذاب لیگ کنفرانس اروپا؛ فیورنتینا و رئال بتیس به‌هم رسیدند

تیفوی انگیزشی شیاطین سرخ: افتخار آفرینی منچستریونایتد در سطح اروپا هرگز متوقف نخواهد شد / عکس

مولر می‌خواست با آچربی کتک‌کاری کند! (عکس)

دستور عجیب و خنده دار طالبان به مردم سوژه شد

ادعای جنجالی ترامپ: ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد!

اظهارات جدید ترامپ درباره مردم ایران!

ترامپ مدعی اشتیاق ایران برای مذاکره شد و تهدید هم کرد/ ما نمی‌خواهیم صنعت یا سرزمینشان را از آن‌ها بگیریم فقط نمی‌خواهیم که آن‌ها سلاح هسته‌ای داشته باشند + فیلم

ابهام در زمان مذاکرات ایران و آمریکا/ آیا نشست رم زودتر برگزار می‌شود؟

سازمان ملل: از نزدیک مذاکرات ایران و آمریکا را دنبال می‌کنیم

چرا رم ایستگاه دوم مذاکرات ایران و آمریکا شد؟

خبرنگار آمریکایی: زمان دقیق دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا مشخص نیست

ترامپ: ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد/ مردم ایران فوق العاده باهوشند

سازمان ملل: امیدواریم دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا نتایج مثبتی داشته باشد

حملات جنگنده‌های آمریکا به صنعا

افزایش قیمت نفت پس از تهدید ترامپ

تداوم حملات آمریکا علیه یمن

عراقچی: پوتین را از روند گفت‌وگوهای تهران و واشنگتن آگاه کردم/ پوتین من را در جریان روند مذاکرات روسیه و آمریکا قرار داد

ایرانیان چگونه مردمی هستند؟

روادید تیم مذاکره کننده ایرانی برای سفر به رم صادر شد

انفجار سهمگین در سایت آزمایش موشکی آمریکا – آفتاب نو | اخبار ورزشی

فارن پالیسی: نتانیاهو جنگ دوم غزه را آغاز کرده است؟

لاوروف و روبیو، تلفنی گفت‌وگو کردند

دیدار نخست‌وزیر عراق با رییس دولت موقت سوریه در دوحه

سرپرست اداره کل بنیاد شهید اصفهان با خانواده جانباز شهید عرفان در کاشان دیدار کرد